Moshe Lefkowitz, som startet og leder Afikim, er en energisk mann. Når jeg møter ham kan han knapt stå stille – det er alt for mye å gjøre, alt for mange barn som han skal si hei til og høre hvordan det går med. Han kjenner dem alle sammen. Han vet hva de heter, hvilken klasse de går i, hvem som er brødre og søstre og hva de liker å gjøre. Og, han kjenner også hvert enkelt barns familiehistorie. Det er kompliserte, tidvis vonde historier. For dette ettermiddagsprogrammet er ikke bare for gøy, eller for læringens skyld. Alle disse barna kommer fra hjem der situasjonen er så vanskelig at dette er barnas siste sjanse til å kunne bo hjemme.

Kjærlighet og varme
Miriam, som jobber med Moshe, forklarer: «Når barna kommer til oss, er det etter at de har opplevd mye. Disse familiene har alle mulige slags problemer – og vi er en del av løsningen. Hos oss får barna og foreldrene hjelp. Først og fremst konsentrerer vi oss om barna: Hver dag får de et varmt måltid og en mindre matbit her hos oss, leksehjelp og aktiviteter. I tillegg har vi spesielle program og tilstelninger for dem. De lærer alt her – mange av dem vet ikke hvordan man sitter rundt et bord og spiser sammen som en familie når de kommer hit – for det har ikke opplevd.» Kjærligheten og varmen Moshe, Miriam og de andre medarbeiderne og frivillige har for barna stråler ut av dem. Det er ikke vanskelig å se at dette er et godt sted for barna.

Barna i høysetet
Yasmin, som koordinerer de yngste gruppene, beskytter barna som en hauk. Barna vet at hun alltid er ærlig, alltid er tilstede og alltid vil hjelpe. Yasmin forteller: «Vi vil hjelpe dem så godt vi kan, og det betyr at jo tidligere vi kan få dem inn i programmet vårt, jo bedre. Det er mye mer arbeid og en brattere bakke å gå når de er blitt tenåringer. Hvis jeg kan hjelpe barna allerede i 1. eller 3.klasse, det er fantastisk. Men, det betyr ikke at etter at de har fått hjelp da, at vi slipper familiene – å nei! Vi følger opp, dette programmet følger barna ut videregående.»

Gir foreldrene kunnskap de trenger
Yasmin har også klare tanker om foreldrene i dette, for de får også undervisning og oppfølging på Afikim. Hun hjelper foreldrene å forberede seg blant annet til foreldremøter på skolen: «Det er viktig for meg at de går til disse møtene selv, til tross for at det kan være veldig vanskelig for dem. Ofte har de ikke språk til å forstå alt som skjer, og de ønsker ikke å føle seg dumme. Det er viktig at barna ser at foreldrene deres bryr seg om dem, setter utdannelsen deres høyt og at det er en løpende samtale mellom hjem og skole. Jeg er glad for å kunne ikke bare være her hver dag for barna, men også kunne hjelpe familiene møte fremtiden på en bedre måte.»

Smittende glede
Afikim hjelper familiene slik at barna er godt tatt vare på. Det er mer enn en aktivitet etter skolen – det gjelder alt i livet deres. Ved skolestart i år fikk alle familiene gavekupong slik at de kunne kjøpe inn ryggsekk, blyanter og skrivebøker som barna trengte. Det skjer ikke hvert år, det kommer an på hvilke midler som er tilgjengelig, forteller Miriam. «Jeg var lettet da jeg så at vi kunne gi dem det i år – koronapandemien har vært meget tøff for disse familiene som i utgangspunktet allerede lå nede.» Når det er bursdag eller tid for konfirmasjon blir barna feiret hos Afikim. «De unge trenger positive opplevelser i livene sine. Det er viktig at de føler seg sett og verdsatt,» sier Moshe med et stort smil.

Latter og smil sitter løst hos Afikim. Det er deilig oppmuntrende å være rundt barna og de ansatte. Det er inspirerende å se hvor godt de har det med hverandre og de ansatte. Det er vanskelig å tro hvilke skjebner som ligger bak det at barna er her når man er sammen med dem. Det er godt Afikim finnes, for barna og familiene, og ikke minst for Israel – for dette er også Israels fremtid.